czwartek

Mleczko Pszczele

Znawców przyrody nurtowała myśl. Jak to się dzieje, że z takiego samego zapłodnionego jajeczka po 21 dniach powstaje pszczoła robotnica (samica nie zdolna do zapłodnienia i znoszenia jajeczek), a z innego już po 16 dniach powstaje większa, w pełni rozwinięta samica, zdolna do zapłodnienia i składania jaj.



Odpowiedzią na te zagadki jest mleczko pszczele (Royal Jelly) pokarm królowej matki. Młode pszczoły robotnice wytwarzają w swoich gruczołach gardzielowych galaretowatą substancję o barwie kremowej i cierpkim smaku. Jest to mleczko pszczele, które służy do karmienia larw pszczół robotnic i trutni przez 3 pierwsze dni ich życia. Królowa pszczół jest nim natomiast karmiona przez całe życie. Mleczko pszczele powoduje, że z tych samych jaj mogą powstać pszczoły - robotnice i matki, że matka pszczela żyje 4 - 6 lat, a robotnica 30 - 35 dni.
W medycynie ludowej produkt ten znany był od bardzo dawna. Obecnie badania naukowe umożliwiają przyznanie racji ludowym uzdrowicielom, co do jego niezwykłych właściwości. Mleczko pszczele dostarcza organizmowi niezbędne związki, brakujące w codziennym pożywieniu. Podnosi odporność na różne infekcje, zwiększa sprawność fizyczną i intelektualną. Wykazuje działanie wzmacniające, usuwa zmęczenie, zwiększa efektywność pracy i powoduje przypływ sił życiowych. Wykazuje pozytywne działanie w przypadku miażdżycy naczyń krwionośnych, w stanach zapalnych żył, osteoporozie, zaburzeniach krążenia wieńcowego i przy podwyższonym ciśnieniu tętniczym krwi.

Co zawiera mleczko pszczele?


Skład chemiczny mleczka pszczelego podawanego matkom pszczelim jest bardzo bogaty. Zawiera m.in. hormony płciowe, co w znaczny sposób wpływa na szybkość rozwoju larw, wielkość, płodność i długość ich życia. Zazwyczaj od jednej rodziny pozyskuje się w sezonie trwającym od maja do końca lipca ok. 100 g mleczka pszczelego. Mleczko pszczele przypomina mleko ssaków, ma postać gęstej papki o zabarwieniu od jasnokremowego do jasnożółtego. Odznacza się cierpkim, kwaskowatym smakiem i swoistym ostrym zapachem, jest cięższe od wody, ma kwaśny odczyn (pH w granicach 3,4 - 4,3). Dobrze rozpuszcza się w alkoholu etylowym, acetonie i eterze.
Mleczko pszczele przeciętnie zawiera ok. 65% wody, 12% białka, 12% cukrów, 6% lipidów, 5% kwasów organicznych, hormony, sole mineralne i wiele witamin. Zawartość witamin jest znacznie większa niż w miodzie, czy pyłku kwiatowym. Białko mleczka pszczelego składa się głównie z albumin i globulin. Zawiera od 18 do 25 aminokwasów, przy czym ok. 10% aminokwasów występuje w stanie wolnym, dobrze przyswajalnym przez człowieka. Pod względem wartości odżywczej, ustępuje tylko białku jaja kurzego, przewyższając znacznie wartość odżywczą białka mięsa wołowego, a także mleka krowiego. W mleczku pszczelim obecne są liczne enzymy, w tym proteazy, amylaza i inwertaza. Warto odnotować wysoką zawartość (2 - 12 μg/g) neurohormonu - acetylocholiny oraz niewielkich ilości hormonów płciowych (estradiolu, progesteronu i testosteronu).
W mleczku stwierdzono ponad dwadzieścia makro- i mikroelementów, m.in. miedź, magnez, potas, fosfor, żelazo, cynk, siarkę, mangan, nikiel, kobalt, krzem, chlor, bizmut, arsen. Mleczko jest skarbnicą witamin. W dużych ilościach występuje w nim kwas pantotenowy, kwas nikotynowy, witamina PP oraz inozytol, w mniejszych obecne są witaminy B1, B2, B6, C, biotyna, kwas foliowy i witamina B12. Natomiast witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E) występują w ilościach śladowych. Poza tym posiada właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze. Świeże mleczko działa bakteriostatycznie nawet w rozcieńczeniu 1:1000. W skład mleczka pszczelego wchodzą substancje lipidowe, wśród których wyróżniamy kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone, w tym NNKT, fosfolipidy, sterole i woski. Najbardziej charakterystyczną grupą są kwasy karboksylowe nienasycone, których głównym przedstawicielem jest kwas 10-hydroksy-2-decenowy. Jego zawartość wśród kwasów tłuszczowych może dochodzić do 66%. Mleczko pszczele zawiera poza tym około 5% kwasów organicznych, które warunkują jego kwaśny smak. Swoistymi dla tego produktu są kwasy pirogronowy i mlekowy. Z cukrów redukujących w mleczku pszczelim występują przede wszystkim glukoza i fruktoza, a w mniejszej ilości cukry złożone takie jak sacharoza, maltoza i gencjobioza. 

Pozyskiwanie i przechowywanie mleczka pszczelego.


Mleczko pozyskuje się z mateczników w okresie od połowy maja do końca lipca. Pszczelarze stosują różne metody mobilizujące pszczoły do wychowu młodych matek pszczelich, aby zwiększyć produkcję mleczka pszczelego w ulu. Larwy 2-3- dniowe są tak obficie karmione, że aż „pływają” w mleczku. Pszczoły karmią tak kilkanaście, kilkadziesiąt larw. Z pięciu takich mateczników odbiera się około jednego grama mleczka. Mleczko pszczele jest produktem nietrwałym, przechowywane w temperaturze otoczenia szybko żółknie i wysycha, a jego aktywność biologiczna obniża się na skutek rozkładu wielu składników. Pszczoły zużywają mleczko na bieżąco, a więc go nie konserwują tak jak pierzgi.
Świeże mleczko jest wrażliwe na światło i wysokie temperatury. Zamknięte w szczelnych pojemnikach, w temperaturze pokojowej zachowuje swoje właściwości przez kilka dni. Przechowywane w lodówce w temp. 0-5 °C może być przechowywane przez okres roku. Mleczko można konserwować alkoholem. Najczęściej stosuje się 10% roztwór mleczka w 40% alkoholu etylowym. Stworzenie takiej mikstury umożliwia przechowywanie w szczelnym naczyniu, w ciemnym miejscu gotowego produktu przez okres jednego roku. Alternatywą jest mleczko pszczele konserwowane miodem. Mieszaninę tworzy się poprzez dodanie do płynnego miodu mleczka w ilości od 0,5% do 5%, bardzo długo i dokładnie mieszając. Miód z dodatkiem 2% mleczka pszczelego uznano jako najbardziej efektywną mieszankę. Można przechowywać ją w ciemnym miejscu przez rok, a w lodówce nawet dłużej. Dobre efekty daje adsorpcja na sproszkowanej laktozie. Jednak najlepszym sposobem utrwalania jest liofilizacja dająca możliwość przechowywania w temperaturze od 0 - 15°C nawet przez 5 lat.

Działanie mleczka


Jedną  z najważniejszych właściwości biologicznych mleczka pszczelego jest wzmaganie procesów przemiany materii i odnowy tkanek. Produkt ten zwiększa  przemianę białkową, podwyższało liczbę erytrocytów i poziom hemoglobiny. Przypuszcza się, że w dużym stopniu przyczyniają się do tego jony żelaza i cynku wchodzące w jego skład. W czasie przeprowadzonych badań, obserwowano szybki przyrost masy ciała u badanych osobników, zwiększoną żywotność, przyspieszone dojrzewanie płciowe, wzmożenie aktywności rozrodczej oraz przedłużenie życia o około 30% w porównaniu z grupami kontrolnymi. Badania na zwierzętach dowodzą, że mleczko pszczele jest produktem o wysokiej wartości odżywczej i jest dobrze przyswajane przez organizm. Walory te zawdzięcza obecności takich związków jak aminokwasy, cukry, witaminy, biopierwiastki oraz enzymy i wolne kwasy tłuszczowe.
Przeprowadzone badania wykazały, że mleczko pszczele przyspieszało odbudowę tkanek miękkich, skracając czas gojenia ran i oparzeń. Wpływało także na odnowę komórek odpowiedzialnych za gojenie się tkanki kostnej oraz zapobiegało odwapnieniu kości po ciężkich złamaniach. Pod jego wpływem złamania kości u królików doświadczalnych zrastały się prawie 3-krotnie szybciej niż u zwierząt kontrolnych.
Mleczko pszczele wykazuje także właściwości przeciwbakteryjne. Świeży produkt działa bakteriostatycznie hamując rozwój bakterii w stężeniu 20 mg/ml, a w stężeniu 100 mg/ml wykazuje działanie bakteriobójcze. Działa ono zarówno na gronkowce złociste, dwoinki zapalenia płuc, laseczki wąglika i prątki gruźlicy, jak również na pałeczki jelitowe.
Stwierdzono, że hamuje rozwój drożdżaków i pleśni patogennych dla człowieka. Poza tym znane jest jego działanie na wirusy grypy, świnki i opryszczki pospolitej, a także na pierwotniaki. Za działanie przeciwdrobnoustrojowe odpowiedzialny jest głównie kwas 10-hydroksy-2-decenowemu, a także royalizyna.
Mleczko pszczele korzystnie wpływa na serce i układ krążenia. Doświadczenia na zwierzętach dowodzą, że przyspiesza odbudowę tkanki serca objętej martwicą po eksperymentalnym zawale. Poza tym przeciwdziała sztucznie wywołanej arytmii mięśnia sercowego.
Jego wpływ na naczynia krwionośne jest dwojaki. Z jednej strony wyraźnie obniża ciśnienie tętnicze krwi, co związane jest z występowaniem w nim acetylocholiny, a z drugiej podwyższa je na skutek wzmagania wydzielania adrenaliny. Na tej podstawie można przyjąć, że ma ono działanie normalizujące ciśnienie. Ponadto u zwierząt doświadczalnych wykazuje zdecydowane działanie przeciwmiażdżycowe.
Często podkreśla się znaczny wpływ mleczka pszczelego na układ krwiotwórczy. Zwłaszcza małe dawki tego produktu, do 10 mg dziennie, zwiększają  objętość krwinek czerwonych i poziom zawartej w nich hemoglobiny, a także żelaza w surowicy krwi.
Badania na zwierzętach wskazują, że mleczko pszczele podawane drogą  pozajelitową pobudza układ odpornościowy, podwyższając tym samym odporność organizmu na zakażenia. Niezależnie od tego stwierdzono, że w schorzeniach powstałych na tle autoimmunoagresji, czyli samozniszczenia narządów i tkanek, obniża wytwarzanie przeciwciał skierowanych przeciwko własnym komórkom. Na tej podstawie można przyjąć, że ma działanie regulujące obronność organizmu.
Mleczko pszczele wykazuje właściwości ochraniające przed szkodliwym promieniowaniem jonizującym, co przypisuje się obecności w nim głównie kwasu 10-hydroksy-2-decenowego.
Badania farmakologiczne wskazują, że wywiera korzystny wpływ na ośrodkowy układ nerwowy. Wzmaga działanie kory mózgowej. Za działanie to odpowiedzialny jest między innymi kwas γ-aminomasłowy, który odgrywa ważną rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych. W efekcie mleczko wywołuje pobudzenie oraz stan odnowy fizycznej i psychicznej.

Do innych właściwości mleczka pszczelego należy zaliczyć działanie przeciwcukrzycowe, zapobiegające powstawaniu dny moczanowej i ochraniające tkankę wątrobową przed zatruciem substancjami toksycznymi.

Zastosowanie w lecznictwie


Mleczko pszczele znalazło szerokie zastosowanie w dermatologii. Zalecane jest do leczenia trudno gojących się ran, w tym odleżyn i oparzeń, w łojotoku i egzemach łojotokowych, liszajach rąk i nóg. Zalecane jest także do leczenia łysienia łojotokowego i plackowatego. Dobre efekty lecznicze uzyskuje się po zastosowaniu mleczka w stanach zapalnych błony śluzowej jamy ustnej, gardła, języka i dziąseł oraz przy opryszczce.
Dzięki stymulacji centralnego układu nerwowego, mleczko pszczele wywiera korzystny wpływ na stan fizyczny i psychiczny człowieka. Stosowane u ludzi - wykazuje działanie wzmacniające, usuwa zmęczenie, podwyższa efektywność pracy i powoduje przypływ sił życiowych. Polepsza samopoczucie, koncentrację uwagi oraz przywraca równowagę psychiczną. Z tego względu, należy stosować je w stanach wyczerpania, osłabienia i napięcia mięśni, w wyczerpaniu nerwowym i bezsenności, a także w celu przyspieszenia procesów myślowych jak również w stanach zapalnych nerwu słuchowego.
Podwyższa odporność organizmu na zakażenia. Wykazuje działanie immunoregulujące. Powoduje wyraźny wzrost odporności organizmu na zakażenia poprzez pobudzania wytwarzania makrofagów i γ-globulin. Ze względu na właściwości immunologiczne, stosuje się je w schorzeniach powstałych na skutek autoimmunoagresji, takich jak zapalenie kłębków nerkowych, astma oskrzelowa atopowa (alergenna) i choroba reumatyczna.
Biorąc pod uwagę właściwości odżywcze, mleczko pszczele podaje się zarówno przy niedożywieniu, szczególnie u niemowląt i małych dzieci, jak również w zaburzeniach odżywiania i trawienia u dzieci starszych. Już w krótkim czasie powoduje ono wzrost łaknienia mleka, przyrost masy ciała i unormowanie czynności trawiennych. Stwierdzono także, że mleczko pszczele w trakcie wzmożonej przemiany materii lub w stanach niedożywienia u osób dorosłych, prowadzi do szybkiej odnowy białek ustrojowych, przyrostu masy ciała oraz uzupełnienia podstawowych substancji odżywczych. Z tego względu stosowane jest ono w okresie rekonwalescencji, po ciężkich i wyniszczających chorobach oraz zabiegach chirurgicznych.
U dzieci, mleczko pszczele jest wykorzystywane do leczenia anemii powstałej na skutek niedoboru żelaza. Powoduje wzrost liczby erytrocytów oraz zawartości hemoglobiny.
Mleczko pszczele ma zastosowanie w leczeniu schorzeń sercowo - naczyniowych takich jak: dusznica bolesna, nerwice, stany pozawałowe, nadciśnienie tętnicze, zatory mózgowe, miażdżyca (rozszerza naczynia, obniża ciśnienie krwi, obniża poziom cholesterolu, zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych). Korzystne rezultaty osiąga się w leczeniu stanów zapalnych żył i krwotoków pochodzenia naczyniowego.
Mleczko pszczele przyjmowane drogą doustną wykazuje korzystne działanie w chorobie niedokrwiennej serca, miażdżycy tętnic wieńcowych oraz w okresie rehabilitacji po zawale mięśnia sercowego. Dla przykładu podawanie 100 mg mleczka pszczelego dziennie już po miesiącu eliminowało ból u ponad 70% chorych z niedokrwienną chorobą serca. Poza tym odnotowywano obniżenie poziomu lipidów i cholesterolu w surowicy krwi.
Dobre wyniki otrzymano, stosując mleczko pszczele u chorych z nadciśnieniem tętniczym i arytmią serca. Jest ono także z powodzeniem stosowane w stanach skurczowych tętnic kręgowych i zatorach mózgowych.
Mleczko pszczele ma też zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu schorzeń przewodu pokarmowego i narządów wewnętrznych. Szczególnie podatne na działanie tego produktu są wrzody dwunastnicy. Ma ono zastosowanie u chorych z objawami zapalenia jelit grubych i w leczeniu różnych stanów zapalnych woreczka żółciowego, trzustki i wątroby. Chroni tkankę wątrobową przed różnego rodzaju substancjami toksycznymi. Stosuje się w leczeniu skutków alkoholizmu, zapobiega powstawaniu marskości wątroby. Skutecznie obniża poziom glukozy we krwi.
Stosowane jest również w leczeniu niewydolności nerek i nadnerczy. Działa moczopędnie, co jest pomocne w leczeniu otyłości. Jest przydatne do leczenia niewydolności jajników oraz w takich chorobach zakaźnych, jak: bruceloza i grypa.   Mleczko pszczele okazało się pomocne także w leczeniu niektórych schorzeń dróg oddechowych. Mleczko sprzyja odnawianiu błony śluzowej oskrzeli oraz powodowuje lepsze przenikanie leków do dolnych dróg oddechowych. Poza tym jest bardzo pomocne w zapobieganiu chorobom przeziębieniowym.
Mleczko pszczele z powodzeniem stosowane jest w schorzeniach reumatycznych, między innymi w chorobie reumatycznej, reumatoidalnym zapaleniu stawów kręgosłupa, chorobie zwyrodnieniowej stawów, a także nerwobólach, migrenach i bólach pourazowych.

Zastosowanie w kosmetyce



Mleczko pszczele znalazło również szerokie zastosowanie w kosmetyce. Ze względu na właściwości odnowy skóry, jest ono ważnym składnikiem kremów, balsamów i płynów pielęgnacyjno-odżywczych, przeznaczonych zarówno do cery suchej, normalnej, jak i tłustej. Kremy i balsamy z mleczkiem pszczelim pobudzają metabolizm komórkowy oraz normalizują wydzielanie gruczołów łojowych. Mleczko wywiera na skórę korzystne działanie tonizujące, a także poprawia jej nawilżenie i elastyczność. Jego zawartość w preparatach kosmetycznych waha się od 0,5 do10%.
 
Dawkowanie mleczka

Mleczko pszczele można kupić w aptekach, sklepach zielarskich i ze zdrową  żywnością. Występuje w formie tabletek do ssania, kapsułek, syropu. Preparaty z zawartością mleczka pszczelego podaje się doustnie, podjęzykowo (ten sposób jest uznawany za najskuteczniejszy). Zalecane dawki wynoszą od 50 mg do 300 mg dla dorosłego człowieka, dzieci połowa dawki. Stosować rano, ˝-1 godziny przed śniadaniem lub 2-3 godziny po kolacji.
Czyste mleczko najlepiej zażywać podjęzykowo (trzymać pod językiem kilka minut), przepłukując wcześniej usta. Kuracja powinna trwać 3-4 tygodnie do dwóch miesięcy, powinna być powtórzona raz lub dwa w ciągu roku. Zaleca się przeprowadzanie dwóch kuracji w ciągu roku profilaktycznie, wspomagając mleczko pyłkiem kwiatowym. Mieszanka miodu z mleczkiem (2 gramy mleczka na 200 gram miodu). Stosować dwa razy dziennie po łyżeczce mieszanki. Czas: godzinę przed jedzeniem i 2-3 godziny po kolacji. Mleczko konserwowane alkoholem stosować dwa razy dziennie po 15-20 kropli na łyżkę ciepłej wody, na godzinę przed jedzeniem i 2-3 godziny po kolacji. 
Azjatycka mieszanka poprawiająca potencję
Skład:
Miód                         1000,0
Mleczko pszczele        15,0
Pyłek kwiatowy           30,0
Imbir                          250,0
Kurkuma                    100,0
Kolendra                        5,0
 
Do ciepłego miodu należy dodawać stopniowo wszystkie składniki, dokładnie mieszając. Całość zamknąć w szczelnym naczyniu. Gotowy produkt należy przechowywać w lodówce. Stosować doustnie trzy razy dziennie po łyżce mieszanki.


źródło: www.doz.pl

Uwaga !!!
Potentatem w sprzedaży mleczka pszczelego są Chiny i one dyktują cenę wyrobu.Polska jak i inne kraje w małej ilości zajmują się pozyskiwaniem tego produktu ze względu na niską cenę jaką dyktuje rynek Chiński.

Pamiętaj !!!

Produkty w aptekach z mleczkiem pszczelim różnych firm polskich czy zachodnich zawierają zazwyczaj tanie Chińskie mleczko.

Nikt jednak nie sprowadza Chińskiego "ŚWIERZEGO MLECZKA" !!! 

przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji do Polski.

Mimo tego w Polsce znakomicie rozwija się sprzedaż tego produktu,natomiast pszczelarze mają w swojej ofercie miód z 2% mleczkiem pszczelim( UWAGA !!! - "nasz rodzimy wyrób" )co można zauważyć w Internecie.


W Polsce pierwsze próby produkcji mleczka pszczelego na większą skalę przypadają na lata 1958/1959. W latach osiemdziesiątych roczna produkcja mleczka pszczelego kształtowała się na poziomie 500 kg. Do wybierania mleczka pszczelego z mateczników służy aparat działający na zasadzie podciśnienia wytwarzanego ręcznie lub mechanicznie. Można również wybierać mleczko ręcznie za pomocą specjalnej łyżeczki, jest to jednak zajęcie bardzo żmudne i pracochłonne (WILDE, CICHOŃ1999).
Mleczko pszczele można pozyskiwać w rodzinach bez matki. Rodziny takiej nie można jednak wykorzystywać dłużej jak 3-4 tygodnie, gdyż po tym czasie zaczynają pojawiać się trutówki, które ogromnie utrudniają przyjęcie matki. W skrajnym przypadku może to prowadzić do utraty rodziny. Z tych względów, szczególnie w pasiekach zajmujących się pozyskiwaniem mleczka profesjonalnie, wykorzystuje się do tego celu silne rodziny produkcyjne. W górnym korpusie miodni, najlepiej między plastrami z czerwiem, wstawia się jedną lub dwie ramki lub tylko jej górne listewki, z przełożonymi(w miseczki) larwami. Po 3-4 dniach (najlepiej 3,5 dnia) zabiera się ramki z mleczkiem, poddając nowe, ze świeżo przełożonymi, młodymi (12-24-godzinnymi) larwami. PIDEK (1991) podaje, iż średnia produkcja mleczka 
z jednej rodziny w Polsce była silnie zróżnicowana i wynosiła 97,9 g w woj.poznańskim, a 170 g w woj. katowickim. Przy czym nakłady pracy w woj.poznańskim wynosiły 12 rbg/kg, a w woj. katowickim były o połowę niższe.MARCINKOWSKI(1994) uzyskał w Puławach 178 g z rodziny, a wyprodukowanie 1 kg mleczka wymagało 60 rbg. Pod tym względem znacznie ustępujemy innym krajom.
EL-SHEHAWY (1989) podaje, że w 100-pniowej pasiece w Egip-cie, gdzie sezon trwa 7 miesięcy, produkuje się 15 kg mleczka rocznie. Bez wątpienia światowym liderem tej produkcji są Chiny, gdzie już w 1988 r.uzyskiwano 500 g mleczka z rodziny, a całkowita produkcja wynosiła 400 ton.Pięć lat później produkcja ta wynosiła już 1000 t, a wydajność z 1 rodziny dochodziła do 4 kg (PIDEK 1994). Kraj ten dyktuje światową cenę na ten produkt, wynoszącą aktualnie ok. 40 $ za 1 kg. Nikt jednak nie sprowadza świeżego mleczka przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji do Polski.
Bezpośrednie spożycie tego produktu trudno także oszacować, pewne jest jednak, że potencjał rynku nie jest w pełni wykorzystany. Dowodzi tego znakomicie się rozwijająca sprzedaż mieszanki miodu z mleczkiem pszczelim.Czy produkcja mleczka pszczelego jest rzeczywiście szansą dla polskich pszczelarzy?

źródło: www.academia.edu

MOŻLIWOŚCI  PRODUKCJI  MLECZKA  PSZCZELEGO  W  WARUNKACH  OKOLIC  OLSZTYNA
POZYSKIWANIE , ZAGOSPODAROWANIE  I  ZASTOSOWANIE  MLECZKA  PSZCZELEGO  W  MARKETINGU PRODUKTÓW  PSZCZELICH
OPŁACALNOŚĆ  PRODUKCJI  MLECZKA  PSZCZELEGO  W  POLSCE
POZYSKIWANIE  MLECZKA  PSZCZELEGO  METODĄ  INTENSYFIKACJI  PRODUKCJI  PASIECZNEJ

Cennik w internecie za 100 g czystego mleczka pszczelego wynosi 227 zł,czyli 1 kg kosztuje 2270 zł.
Patrząc na te ceny to pszczelarz za swój produkt w sprzedaży bezpośredniej pobierze ok.2000 zł za 1 kg prawdziwego świeżego 100% Mleczka Pszczelego ze swojej pasieki a nie Chińskiego Komercyjnego półproduktu.


Sprzedaż bezpośrednia miodu z mleczkiem pszczelim 2 %

Obliczenie:
0,9 l słoik miodu (wielokwiatowy)czyli 1,4 kg kosztuje 30 zł.Miód z mleczkiem pszczelim 2% będzie kosztował:
100 kg miodu+2 kg mleczko pszczele = 102 kg całość.100 kg miód :1,4 kg = 71 słoików 0,9 l x 30 zł = 2130 zł.Do tego należy doliczyć 2 kg mleczka pszczelego czyli 2x 2000 zł = 4000 zł.Do tego dodać cenę miodu 2130 = 6130 zł.Cena za całość = 6130:102 kg surowca = 60 zł za 1 kg miodu z mleczkiem pszczelim.CENA za słoik miodu z 2% mleczkiem pszczelim 0,9 litra o wadze 1,4 kg będzie kosztował 90 zł,natomiast słoiczek o wadze miodu z mleczkiem 0,8 kg kosztuje w internecie 58 zł co się zgadza z moimi wyliczeniami.


Poniżej kilka internetowych opinii o mleczku pszczelim:
Łukasz, Poznan
Witam, Moja opinia o mleczku: Kupiłem mleczko zapobiegawczo przed zimą - chciałem zdrowo ją przeżyć oraz drugie jako przeciwutleniacz na nowotwory (nie mam nic stwierdzonego) - uznałem, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Zimę przeżyłem nie chorując, a co do drugiego to nie wiem - i abym się nie dowiedział :) Dodatkowo jak zacząłem używać 0,5 g dziennie na czczo (po 2 tyg 1 g) to momentalnie przeszła mi chęć na słodkie i kawę rano. Ogólnie też zmniejszyłem ilość pitej kawy - na początku do jednej filiżanki na 3 dni (wcześniej 3 dziennie), później wróciłem do 1 kawy dziennie. Nie zamierzałem tego robić - przestałem mieć ochotę na kawę.

Joanna, Kraków 
Opinia dt. stosowania mleczka pszczelego. Stosowaliśmy wraz z mężem mleczko pszczele w okresie starań o dziecko przez 3 mce. W 3cim mcu udało się zajść w upragnioną ciażę jednak nasza radość trwała krótko-ciąża biochemiczna, ale niepowodzenia nie łączę ze stosowaniem mleczka. Po kilku miesięcznej przerwie znowu wznowimy kurację. Pozdrawiam,

ML
Jestem pracownikiem naukowym, pracuję zatem umysłowo. Moja praca wymaga dużej koncentracji i zapamiętania wielu treści. Od kiedy stosuję mleczko pszczele praca moja jest zdecydowanie wydajniejsza. Wcześniej, by walczyć ze zmęczeniem piłam 3 kawy dziennie, teraz wystarczy jedna mała. Zauważyłam również, że mleczko pszczele nie tylko niweluje zmęczenie, ale dodaje energii i wigoru ciału. Włosy, cera są zdrowsze, kondycja lepsza, umysł bardziej skoncentrowany. Polecam wszystkim tym, którzy chcą się czuć dobrze przez cały dzień.

Horváthné Zámbó Tünde, Zalaegerszeg » Depresja
Z pomocą mleczka pszczelego pozbyłam się depresji. Od dzieciństwa wracała do mnie nieustannie, nie chciałam brać leków, ponieważ jeden z moich znajomych to robił i widziałam jak jego stan się tylko pogarszał. Za namową mojego partnera niechętnie zaczęłam przyjmować mleczko pszczele i już w krótkim czasie, w ciągu 1-2 tygodni doświadczyłam wielu zmian. Unormowało się libido, miałam coraz lepszy nastrój. Czuję się teraz pełna energii, ciągle coś planuję i całe nasze życie się ożywiło. Z pozdrowieniami, Tünde.

Csordás Mariann, Debrecen » System odpornościowy, Wzmocnienie
Mleczko pszczele wielokrotnie wzmocniło mój system odpornościowy. Zasadniczo co kwartał przez 15 lat byłem przeziębiony, miałem grypę, czasem dopadło mnie zapalenia gardła lub migdałków. Od 3 lat spożywam mleczko pszczele. Przyjmuję je przez 2-3 miesiące, potem robię przerwę trwającą mniej więcej tyle samo czasu i na nowo powtarzam kurację. Zazwyczaj kuracje planuję na koniec jesieni i początek zimy czy też latem, ponieważ zawsze w tym czasie łapały mnie choroby zakaźne.

Palkovics Emil, Gyor » Syndrom chronicznego zmęczenia
Z syndromu chronicznego zmęczenia wyleczyłem się dzięki pomocy mleczka pszczelego. Nie pracowałem dobrze w pracy, czułem się zmęczony, mimo tego, że brałem dużo witamin. Chodziłem do lekarzy, ale mówili, że nie są w stanie mi pomóc. O mleczku pszczelim usłyszałem 3 lata temu od przyjaciół. Najpierw zacząłem przyjmować 1 g, potem zwiększyłem dawkę do 3 g i mój stan całkowicie się zmienił. Po pierwszych 3 tygodniach czułem się tak świeży, energiczny jak nigdy wcześniej. Mleczko pszczele to prawdziwy zastrzyk energii, bardzo mi pomogło. Pozdrawiam, Emil.

Dr. Tarjánné Kiss Erika, Budapest » Osteoporoza
Półtora roku temu cierpiałam na osteoporozę i próbowałam niemal wszystkiego, dopóki nie trafiłam na mleczko pszczele. Pomaga ono w produkcji estrogenów, których brak jest przyczyną osteoporozy u większości kobiet. Wcześniej bardzo często przytrafiały mi się jakieś złamania, zaś w ostatnim roku nie miałam z tym żadnych problemów. Jako lekarz mogę polecić przyjmowanie mleczka pszczelego nawet podczas stosowania leków. Z poważaniem, Dr Tarjánné.

Hencida Péterné, Kecskemét » Wirus Epsteina-Barra
Zdiagnozowano u mnie wirusa Epsteina-Barra. Próbowałam wielu metod leczenia, ale nic z tego co polecali lekarze nie pomagało. Znajomy z liceum polecił mi mleczko pszczele i ku zaskoczeniu cała rodzina widziała poprawę. Udało się wzmocnić mój system odpornościowy. Byłam pełna energii. Od tamtego czasu przyjmuję mleczko pszczele regularnie.

Nagy Hanna, Szolnok » Niepłodność
Mleczko pszczele pomogło mi zajść w ciążę. Udało mi się to już po 1,5 miesiąca od rozpoczęcia stosowania. Nie mogę określić tego jak bardzo się cieszyliśmy, gdyż nasze starania o dziecko trwały już od 3 lat. Wcześniejsze metody i starania zawodziły. Gorąco mogę polecić mleczko pszczele parom, które przechodzą przez to, co my mamy już za sobą. Pozdrawiam Hanna.

Strern Nikoletta, Dunaújváros » Kuracja odchudzająca/Odchudzanie
Zaczęłam spożywać mleczko pszczele podczas odchudzania. Dodało mi energii i znacznie zmniejszyło uczucie głodu. Przez cały dzień jem bardzo mało, a mimo tego nie czuję się ani zmęczona ani głodna. Przez miesiąc spożywałam 1 g mleczka dziennie, dodatkowo jadłam wiele owoców oraz przyjmowałam Flavin 7. Do tego zaczęłam się więcej ruszać i schudłam prawie 10 kg. Od tamtego czasu zamawiam mleczko pszczele raz na kwartał.

Szabó Emese, Érd » Pielęgnacja twarzy 
Mleczko pszczele stosuję regularnie. Przygotowuję z niego maseczki. Po 2 miesiącach całkowicie odmłodziło moją skórę. Nie należy się niepokoić, gdy na początku skóra staje się czerwona. Maseczkę na twarzy trzymam przez 15-20 minut, w tym czasie ona wysycha. Przez pierwsze 2 tygodnie robiłam je codziennie, a następnie co 2-3 dni. Pozdrawiam Emese.

Szemerédi Lajosné, Budapest » Grypa, Przeziębienie
Odkąd przyjmuję mleczko pszczele ani razu nie miałam przeziębienia ani grypy. Każdy członek mojej rodziny spożywa mleczko pszczele z wyjątkiem młodej wnuczki, która nie lubi jego smaku. Zazwyczaj w tajemnicy mieszamy jej mleczko pszczele z miodem. Gorąco polecam osobom, które zmagają sie z przeziębieniami i opryszczkami oraz często łapią jakieś choroby wirusowe i bakteryjne.

Hajdú Krisztina, Budapest » Zmęczenie, zapalenie stawów
Spożywanie mleczka pszczelego było i jest dla mnie wielką przyjemnością. Ciągle byłam zmęczona i cierpiałam na zapalenie stawów. Nie wierzyłam, że mleczko pszczele jest w stanie zapobiec moim dolegliwościom, ale tak się stało. Dzięki mleczku mam bardzo dużo energii. Moja wytrzymałość znacznie wzrosła po pierwszym tygodniu stosowania. Przygotowuję z niego od czasu do czasu również maseczki.

Eszter Bartók, Miskolc
Przez dłuższy czas nie mogłam zajść w ciążę, lekarze nie mogli nic poradzić. Wypróbowałam różne środki, sami lekarze polecali wiele produktów, dopóki nie przeczytałam angielskiego artykułu o Royal Jelly, czyli o mleczku pszczelim. Wtedy w moim kraju ciężko było dostać prawdziwe czyste mleczko, dlatego zamówiłam je zza granicy. Po 2 miesiącach stosowania zaszłam w ciążę. Po prostu nie mogłam w to uwierzyć, przecież przez wiele lat próbowaliśmy z mężem mieć dziecko. Miałam wtedy 35 lat. Mogę powiedzieć tylko tyle: zawdzięczam mleczku cudowną córeczkę.
Na co jest dobre mleczko pszczele?
Zapoznaj się z pozytywnym działaniem mleczka pszczelego. Zamów Produkt
Kliknij tutaj, aby zamówić wybrane produkty.

Gergő Márk Takács, Debrecen 
Mleczko pszczele zmieniło moje życie. Wcześniej ampułki żeń-szenia zwracały mi męskość, ale po pewnym czasie czułem, że są niewystarczające. Wówczas obok żeń-szenia zacząłem spożywać czyste mleczko, z polecenia znajomego. Mleczko pszczele radykalanie zmieniło moje życie seksualne. Stosunki trwaja 3 razy dłużej, a na dodatek moi partnerzy nie narzekają.

Kornélia Vendég, Nyíregyháza
Miałam osteoporozę. W związku z tą chorobą zetknęłam się z mleczkiem pszczelim. Wcześniej stosowałam wiele produktów, również hormonalnych. Pomagały, lecz zawsze występowały skutki uboczne. Pewnego dnia, mój sąsiad znalazł w internecie artykuł o mleczku pszczelim. Zamówiłam je i wypróbowałam. Nastąpiła radykalna poprawa zdrowia.

Faragó Lórántné, Mosonmagyaróvár
Już od dzieciństwa, zawsze w okresie zimy zażywamy mleczko pszczele. Dziadek był znanym pszczelarzem, dlatego jako dzieci spożywaliśmy dużo miodu, wosku pszczelego oraz mleczka. Myślę, że właśnie dzięki temu, wszystkie przeziębienia i grypy jakie przebyłam przez 30 lat mogę policzyć na palcach jednej ręki. Moim zdaniem, miód w połączeniu z mleczkiem pszczelim jest lekiem na wszystko. Gorąco polecam, szczególnie dla ludzi żyjących w miastach, którzy w dużo większym stopniu są narażeni na choroby bakteryjne i wirusowe.

Beáta Hegedűs, Székesfehérvár
Moja rodzina stosuje mleczko pszczele jako suplement diety od czasu kiedy mama skutecznie wyleczyła cukrzycę. Wszystkim mogę polecic mleczko pszczele, świetnie zapobiega grypie i przeziębieniu w okresie zimowym.

Erzsébet Szendrey-Gazsó, Pecs 

Niemal w ostatniej chwili zdecydowałam się używać mleczka pszczelego. Miałam raka piersi. Spożywałam je w bardzo dużych dawkach przez 3 miesiące i muszę przyznać, że udało mi się uwolnić od nowotworu w sposób graniczący z cudem. Od tamtej pory trzymam mleczko pszczele w domu.

źródło: www.mleczkopszczele.com


Komentarz:

Witam,
jako jeden z nielicznych pszczelarzy w Polce zajmuje się pozyskiwaniem mleczka pszczelego. 
Już w latach 50-tych, jako pionierzy w tej dziedzinie, moja rodzina rozpoczęła pozyskiwanie mleczka pszczelego. Jestem kontynuatorem tej rodzinnej tradycji. Zdobyta wiedza i doświadczenie pozwala mi pozyskiwać produkt o wysokiej jakości.
Mleczko pszczele jest w formie naturalnej, prosto z ula, bez żadnej obróbki, o najwyższej sile działania i skuteczności.
Konfekcjonowane w słoiczkach 20g i 40g.
Zapraszam do kontaktu: tel. 695-667-871; www.miodybartkowiaka.pl
Pozdrawiam,
Michał Bartkowiak
Gospodarstwo Pszczelarskie
"Miody Bartkowiaka"
www.miodybartkowiaka.pl