środa

Alkohole Miodowe i na Miodzie




"Nalewka miodowa" (lecznicza) ("Nalewki Zdrowotne" - Jan Rogala)
Składniki:
  • Litr miodu,(najlepiej lipowy albo wielokwiatowy)
  • skórka utarta z 2 cytryn - tylko żółta część, gdyż albedo może całkowicie zepsuć nalewkę,
  • 10 gram świeżego imbiru,
  • 1 litr wódki.

Składniki wymieszać i w słoiku zostawić na miesiąc w ciepłym i ciemnym pomieszczeniu. Po tym czasie przecedzić i przefiltrować i dać jej kolejny miesiąc.
Nalewka bardziej lecznicza,pomagająca na bolące gardła ale bardzo smaczna w konsumpcji.


"Miodówka" ("Domowe piwa,cydry, wina, nalewki, likiery, kremy" - Zdzisław T. Nowicki)


Składniki:
  • 0,52 kg miodu,
  • 360 ml mocnego naparu z kawy,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 0,75 litra wódki 45%,
  • 0,45 litra rumu złocistego

Miód zagotować razem z cynamonem, po czym dodać kawowy napar. Następnie należy wlać do naczynia z wódką i rumem. Po miesiącu przefiltrować i odstawić na miesiąc.



"Lipowa z miodem" -  ("Złota Księga Nalewek" - Anna-Rodak Śniecińska)

Składniki:
  • 3 szklanki kwiatów lipy - z braku świeżych zrobiłem z suszonych,
  • 1 litr płynnego miodu (koniecznie lipowy),
  • 5 goździków,
  • 2 limonki,
  • 1 cytryna,
  • 1,1 litra spirytusu.
Nalewkę należy zacząć robić na miesiąc przed kwitnieniem lipy. Zagotować wodę z goździkami. Lekko przestudzić, dodać miód i litr spirytusu. Umieścić w słoju i potrząsać co kilka dni.

Kiedy lipa w końcu zakwitnie zebrać kwiaty, oderwać je od szypułek i dodać do słoja.

Po dwóch tygodniach przecedzić i przefiltrować płyn. Limonki sparzyć i bardzo cienko obrać, zalać 100 ml spirytusu.

Po trzech dniach przecedzić, płyn wraz z sokiem z limonek i cytryny połączyć z głównym nalewem.

Po następnym miesiącu dokładnie przefiltrować,odstawić na 6-10 miesięcy.