Składniki:
- Litr miodu,(najlepiej lipowy albo wielokwiatowy)
- skórka utarta z 2 cytryn - tylko żółta część, gdyż albedo może całkowicie zepsuć nalewkę,
- 10 gram świeżego imbiru,
- 1 litr wódki.
Składniki wymieszać i w słoiku zostawić na miesiąc w ciepłym i ciemnym pomieszczeniu. Po tym czasie przecedzić i przefiltrować i dać jej kolejny miesiąc.
Nalewka bardziej lecznicza,pomagająca na bolące gardła ale bardzo smaczna w konsumpcji.
"Miodówka" ("Domowe piwa,cydry, wina, nalewki, likiery, kremy" - Zdzisław T. Nowicki)
Składniki:
- 0,52 kg miodu,
- 360 ml mocnego naparu z kawy,
- 2 łyżki cynamonu,
- 0,75 litra wódki 45%,
- 0,45 litra rumu złocistego
Miód zagotować razem z cynamonem, po czym dodać kawowy napar. Następnie należy wlać do naczynia z wódką i rumem. Po miesiącu przefiltrować i odstawić na miesiąc.
"Lipowa z miodem" - ("Złota Księga Nalewek" - Anna-Rodak Śniecińska)
Składniki:
- 3 szklanki kwiatów lipy - z braku świeżych zrobiłem z suszonych,
- 1 litr płynnego miodu (koniecznie lipowy),
- 5 goździków,
- 2 limonki,
- 1 cytryna,
- 1,1 litra spirytusu.
Nalewkę należy zacząć robić na miesiąc przed kwitnieniem lipy. Zagotować wodę z goździkami. Lekko przestudzić, dodać miód i litr spirytusu. Umieścić w słoju i potrząsać co kilka dni.
Kiedy lipa w końcu zakwitnie zebrać kwiaty, oderwać je od szypułek i dodać do słoja.
Po dwóch tygodniach przecedzić i przefiltrować płyn. Limonki sparzyć i bardzo cienko obrać, zalać 100 ml spirytusu.
Po trzech dniach przecedzić, płyn wraz z sokiem z limonek i cytryny połączyć z głównym nalewem.
Po następnym miesiącu dokładnie przefiltrować,odstawić na 6-10 miesięcy.
Kiedy lipa w końcu zakwitnie zebrać kwiaty, oderwać je od szypułek i dodać do słoja.
Po dwóch tygodniach przecedzić i przefiltrować płyn. Limonki sparzyć i bardzo cienko obrać, zalać 100 ml spirytusu.
Po trzech dniach przecedzić, płyn wraz z sokiem z limonek i cytryny połączyć z głównym nalewem.
Po następnym miesiącu dokładnie przefiltrować,odstawić na 6-10 miesięcy.